De nieuwe online-aangifte voor de inkomstenbelasting zit vol fouten. Jammer dat de Belastingdienst het haast onmogelijk maakt met de uitstekende oude software aangifte te doen.
Ik vind dat wij een prima Belastingdienst hebben. Medewerkers zijn doorgaans telefonisch goed te bereiken en zijn klantvriendelijk. Als je een fout in je aangifte maakt of iets bent vergeten, krijg je vaak niet meteen een boete, maar legt een behulpzame medewerker je uit dat je opnieuw aangifte moet doen, maar dan met de juiste gegevens.
Het aangifteprogramma van de Belastingdienst dat je de afgelopen jaren kon downloaden, is heel duidelijk. Door te klikken op de vraagtekentjes bij de vragen krijg je gedetailleerde, begrijpelijke antwoorden. Helaas is de nieuwe online-aangifte een misser. Dat kan ik een week na de introductie ervan wel zeggen.
Aangifte 2014: online versus downloadprogramma
Omdat ik ondernemer ben, moet ik aangifte doen met het vertrouwde aangifteprogramma voor ondernemers, dat ik zoals elk jaar moest downloaden. Hiervoor moet je overigens wel eerst inloggen.
Mijn vrouw is in loondienst en voor haar wilde ik de nieuwe online-aangifte voor particulieren gebruiken, waar je op een persoonlijke pagina moet inloggen bij ‘Mijn Belastingdienst’. Tegelijkertijd logde ik ook met mijn eigen DigiD in op de online-aangifte, omdat ik wilde zien welke gegevens de fiscus bij mij vooraf had ingevuld.
Dat ging aanvankelijk prima. De al ingevulde gegevens klopten, alleen moesten we sommige bank- en beleggingsrekeningen ook bij de ander invullen, omdat ik zoals gezegd als ondernemer apart aangifte moet doen. Waarom ondernemers trouwens verplicht zijn apart aangifte te doen en dat niet samen met hun fiscaal partner kunnen doen, is mij een raadsel. Maar dat terzijde.
Ingevulde gegevens niet bewaard
Halverwege onderbrak ik de aangifte voor een boodschap en na een uur ging ik weer verder. Ik moest uiteraard opnieuw inloggen bij het online-programma, en wat bleek: alle met de hand ingevulde gegevens bij mijn vrouw waren verdwenen. Weg. Dit terwijl bij mijn eigen aangifte alle door mij met de hand ingevulde gegevens waren blijven staan.
Later ontdekte ik dat links op de webpagina van het online-programma een functie ‘Bewaren’ staat, maar dat verklaart niet waarom bij mij de ingevulde gegevens automatisch werden bewaard en bij mijn vrouw niet.
Opnieuw de gegevens van mijn vrouw ingevuld, en eens in de zoveel tijd drukte ik op de knop ‘Bewaren’. Vervolgens uitgelogd en later weer ingelogd. Tot mijn groeiende ergernis waren de met de hand ingevulde gegevens wederom verdwenen.
Vinkje kapitaalverzekering, vermogen box 3
Op een gegeven moment moest ik gegevens van mijn kapitaalverzekering invullen, anders kon ik niet verder. Maar ik heb helemaal geen kapitaalverzekering, dus ik ergerde mij groen en geel. Later meldde Z24 dat de Belastingdienst erkent dat dit een fout in de software is.
Daarmee was mijn ergernis nog niet ten einde. Aan het eind van de aangifte mag je zelf bepalen hoe je het box 3-vermogen voor de fiscus onderling verdeelt. Maar hoewel ik bij ons beiden de vooraf ingevulde gegevens had aangevuld met de bankgegevens van de ander, was deze handmatig toegevoegde informatie aan het eind van de aangifte weer verdwenen. Mijn vrouw kon dus geen aangifte doen.
Download-programma werkt beter
Gelukkig ben ik als ondernemer gedwongen het oude downloadbare programma te gebruiken. Dat heeft veel voordelen:
- Het is altijd bereikbaar, je bent niet afhankelijk van de drukte op de website.
- Ingevulde gegevens worden automatisch bewaard.
- Je hoeft niet de hele tijd in te loggen als je een half uur niets hebt gedaan.
En mijn vrouw? Ik heb voor haar eerst een tijd gezocht op de site van de Belastingdienst of daar niet toch het oude programma voor particulieren stond. Onvindbaar. Gelukkig was googelen effectiever. Zo kwam ik op de site van het weekblad Elsevier terecht, waar een link staat waarmee het programma wel is te downloaden.
Bizar dat de Belastingdienst je haast dwingt om gebruik te maken van een rammelend programma vol kinderziektes. En helemaal raar dat het uitstekende oude programma wel is te downloaden, maar door de Belastingdienst is verstopt op haar eigen site.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Lees ook
Slimme aftrekposten bij aangifte 2014: de eigen woning
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl